Tilintarkastajan allekirjoitus on luotettavuusleima. Suomessa tilintarkastajien pätevyysvaatimukset ovat korkealla tasolla ja ammattikuntana toimimme alamme vaatimusten mukaisesti – ulkopuolisena, riippumattomana ja ammattieettisiä periaatteita noudattaen. Kun tilintarkastaja allekirjoittaa tilinpäätöksen ja tilintarkastuskertomuksen, tilinpäätöksen lukija voi luottaa siihen, että tilinpäätös antaa oikeat ja riittävät tiedot yhteisön tulon muodostuksesta ja taloudellisesta asemasta. Tilinpäätösmerkintä myös yksilöi luotettavalla tavalla sen tilinpäätöksen, jonka tilintarkastaja on tilintarkastanut.

Tilintarkastajia valvova PRH:n Tilintarkastusvalvonta on puuttunut tilanteisiin, joissa tilinpäätösmerkintä on ollut puutteellinen ja tilintarkastaja on siitä huolimatta sen allekirjoittanut. Sen vuoksi tilintarkastajan allekirjoituksella on merkitystä.

Sähköisten allekirjoitusten myötä on noussut esiin tilinpäätösmerkinnän muotoseikat ja niiden toisinaan esiintyvät puutteet. Tilintarkastajan ammattinimike on suojattu ja sitä saa käyttää vain tilintarkastajatutkinnon hyväksytysti suorittanut henkilö. Ammattitutkinnon suorittaminen ja tilintarkastajana toimiminen myös velvoittaa sisällyttämään allekirjoituksen yhteyteen ammattinimikettä kuvaava auktorisointitunnus. Käytännössä allekirjoituksen yhteyteen lisätään kirjainyhdistelmä HT, KHT tai JHT. Joillakin saattaa olla jopa kaikki kolme auktorisointimerkintää allekirjoituksensa yhteydessä.

Paikkakunnalla on merkitystä. Tilintarkastuslaki edellyttää, että tilintarkastuskertomuksessa ilmoitetaan tilintarkastajan toimipaikka. Toimipaikalla tarkoitetaan sitä kaupunkia, jossa tilintarkastaja pääsäätöisesti toimii. Jotta tilinpäätösmerkinnän ja tilintarkastuskertomuksen tiedot olisivat yhtenäisiä, on hyvä varmistaa, että tilinpäätösmerkinnässä on oikea paikkakunta päiväyksen yhteydessä.

No onko se henkilö vai yhteisö – laitetaan varmuuden vuoksi molemmat. Älkää laittako. Tilintarkastajan valitsee yhtiökokous. Tilintarkastajaksi voidaan valita henkilö tai tilintarkastusyhteisö. On hyvä huomioida, että tilintarkastajan yritys, jolla liiketoimintaa harjoitetaan, ei välttämättä ole tilintarkastusyhteisö.
Tilintarkastusyhteisönä toimiminen edellyttää, että yhtiö on rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksen tilintarkastusyhteisörekisteriin. Tilinpäätösmerkinnän laatimisen yhteydessä tilinpäätöksen laatijan on hyvä varmistaa, miten tilintarkastajavalinta on kirjattu pöytäkirjaan. Jos tilintarkastajaksi on valittu henkilö, yhteisön nimeä ei saa lisätä tilinpäätösmerkintään. Toisaalta, jos on valittu tilintarkastusyhteisö, yhteisön nimi on mainittava.

Nimenselvennykset ovat tärkeä osa koko tilinpäätöksen allekirjoitussivua. Sähköiset allekirjoitukset eivät välttämättä jätä varsinaiselle allekirjoitussivulle mitään merkintöjä. Silloin nimenselvennykset auttavat tilinpäätöksen lukijaa vertaamaan sähköisiä allekirjoitusmerkintöjä ja tilinpäätöksen lukija voi varmistua siitä, ketkä tilinpäätöksen ovat allekirjoittaneet ja missä roolissa.

Tilinpäätösmerkinnästä on alla esitetty ne oikeat tavat:

Jos tilintarkastajaksi on valittu tilintarkastusyhteisö:

Suoritetusta tilintarkastuksesta on tänään annettu kertomus.
Helsingissä (tai muu SYS Audit Oy:n toimipaikka) xx.xx.2023
SYS Audit Oy
allekirjoitus
Christian Klemetti, HT

Jos tilintarkastaja on valittu henkilönä:

Suoritetusta tilintarkastuksesta on tänään annettu kertomus.
Helsingissä xx.xx.2023
allekirjoitus
Christian Klemetti, HT

Sähköisessä allekirjoittamisessa on hyvä huomioida se, että jos tilinpäätösmerkintä on puutteellinen, vaihtoehtoina on vain uusi allekirjoituskierros tai se, että tilintarkastaja allekirjoittaa tilinpäätöksen perinteisen menetelmin käyttöliittymänä kynä ja paperi. Toinen seikka, joka on hyvä huomioida, on ettei samaa tilinpäätöstä pidä laittaa kahteen kertaan allekirjoitettavaksi sähköisen järjestelmän kautta. Silloin sähköisen allekirjoituksen tunnistetiedot voivat mennä
päällekkäin eikä tilinpäätöksen sähköisiä allekirjoituksia pystytä enää jälkikäteen varmentamaan.

Pienenä tarkennuksena mainittakoon, että tilintarkastaja ei allekirjoita toimintakertomusta eikä tee toimintakertomukseen liittyviä allekirjoitusmerkintöjä. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiöiden tilinpäätös- ja toimintakertomuskokonaisuuksien yhteydessä on sen vuoksi syytä välttää viittauksia, joista voisi muodostua käsitys siitä, että tilintarkastaja on allekirjoittanut myös toimintakertomuksen kuten ”Tilinpäätös ja toimintakertomus on allekirjoitettu sähköisesti hallituksen ja tilintarkastajan toimesta.”