Me olemme Lotta ja Sara, juuri vakinaistetut SYS Audit Oy:n tilintarkastusassistentit. Kerromme tässä blogitekstissä omista kokemuksistamme sekä harjoittelusta, että työskentelystä SYS Audit Oy:ssä, jossa aloitimme uramme jo vuonna 2020. Seuraavaksi esittelemme lyhyesti itsemme.

Lotta Mörsky
Lotta MörskyTilintarkastusassistentti
etunimi.sukunimi@sysaudit.fi
puh. 040 359 4971

“Olen kotoisin Kaakkois-Suomesta Kouvolasta ja Jyväskylään päädyin opintojeni alkaessa 2017 Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. Aloittaessani harjoittelun SYS Audit Oy:ssä vuonna 2020, olin juuri saanut laskentatoimen kandidaatin tutkielmani valmiiksi ja nyt viimeistelen vielä maisterin tutkintoani töiden ohessa. Puolisoni asuessa Rovaniemellä, rullaa arkeni toistaiseksi kahden kaupungin väliä, minkä työn joustavuus ja etätyöt ovat onneksi mahdollistaneet. Muuten vapaa-aikaa tulee vietettyä mm. retkeilemällä, neulomalla, podcasteja kuuntelemalla, sekä sulkapalloa ja lautapelejä pelaamalla. Aiempaa työkokemusta minulla on erilaisista kesätöistä lähinnä myynti- ja asiakaspalvelutehtävistä sekä päiväkodissa työskentelystä. Tilintarkastusalaan pääsin tarkemmin tutustumaan vasta työllistyessäni SYS Audit Oy:lle. Kiinnostuin alun perin sekä alasta että yhtiöstä yliopistolla pidetyn tilintarkastuksen peruskurssin aikana. Kurssin luennoitsijoina toimivat SYS Audit Oy:n asiantuntijat, jotka luennoilla kertoivat myös pian alkavasta harjoitteluhausta. Päätin siis koettaa onneani, josko sitä kautta pääsisin tutustumaan alaan paremmin ja selvittämään, olisiko tämä mahdollisesti se työ, jota haluaisin tehdä myös tulevaisuudessa. Ja olihan se, sillä samalla tiellä ollaan edelleen.”

Sara Laitinen
Sara LaitinenTilintarkastusassistentti
etunimi.sukunimi@sysaudit.fi
puh. 040 848 6685

“Olen alun perin kotoisin Hartolasta, josta muutin Jyväskylään opintojeni takia vuonna 2012. Aloitin yliopisto-opiskeluni englannin kielen opiskelijana ja olenkin valmistunut vuonna 2020 filosofian maisteriksi. Ammattinimikkeeltäni olen tällä hetkellä monialainen kieliasiantuntija. Laskentatoimi oli alun perin sivuaineenani, mutta uravaihtoehtojani miettiessäni päätin vuonna 2018 suorittaa vielä kauppatieteiden maisterin tutkinnon. Kyseinen tutkinto on tällä hetkellä viimeistelyä vaille valmis, ja suoritankin sen loppuun tässä töiden ohessa. Vapaa-aikaani kuuluvat lukeminen, lautapelit, ulkona liikkuminen ja hiihto. Tilintarkastus oli minulle alana täysin uusi ennen SYS Audit Oy:tä. Minulla oli aiempaa taloushallinnon työkokemusta vain pk-yrityksen myyntireskontran hoitamisesta, jota tein opintojeni ohella. Päätin hakea SYS Auditille harjoittelijaksi itse asiassa samasta syystä kuin Lottakin: yritys oli jäänyt mieleeni Tilintarkastuksen perusteet -kurssilta. Hakuprosessi sujui oikein hyvin, ja minuun otettiin nopeasti yhteyttä hakemuksen jätettyäni.”

Harjoittelujakso

Työuramme SYS Audit Oy:ssä alkoi tammikuussa 2020 kolmen kuukauden mittaisella harjoittelulla, jonka jälkeen jatkoimme vielä määräaikaisina työntekijöinä kesään asti. Meidän lisäksemme aloitti myös kaksi muuta harjoittelijaa ja meidät jaettiin heti alkuun työpareiksi, jotka sitten vuoroviikoin huolehtivat hallinnollisten tehtävien hoitamisesta. Työnteko aloitettiin perehdytyksellä niin yhtiön toiminnanohjausjärjestelmään, toimistorutiineihin kuin myös tietysti itse tarkastustyöhön. Tarkastusten osalta aloitettiin asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöistä, joista siirryttiin myöhemmin keväällä osaamisen karttuessa myös bisnesyhtiöihin. Aiempaa kokemusta tilintarkastuksesta ei tarvittu, sillä perehdytyksen ja käytännön harjoittelun myötä pääsi nopeasti kartalle. Apua myös sai helposti aina tarvittaessa, etenkin meistä harjoittelijoista vastanneilta Samulta ja Laurilta, mutta myös kaikilta muilta työyhteisön jäseniltä.

Työyhteisö

Yksi parhaista asioista SYS Audit Oy:ssä onkin juuri työyhteisö. Heti ensimmäisistä päivistä alkaen olemme saaneet tuntea itsemme tervetulleiksi ja tasavertaisiksi yhteisön jäseniksi. Toimiston rento ilmapiiri ja mukavat työkaverit ovat mahdollistaneet sen, että apua uskaltaa kysyä “tyhmemmissäkin” asioissa. Myös kahvitaukojen keskustelut ovat omalta osaltaan lisänneet meidänkin osaamistamme ja tietojamme, vaikka vielä toistaiseksi olemmekin olleet lähinnä kuunteluoppilaina. Heti alusta asti olemme kuitenkin saaneet sekä vapautta että vastuuta. Koronan siirtäessä kaikki mahdollisuuksien mukaan etätöihin, pääsimme mekin kokemaan, millaista on työskennellä kotoa käsin. Silloinkin apu ja työkaverien tuki oli onneksi vain Teams-puhelun päässä helposti saatavilla. Myös opintojen sovittaminen harjoittelun ja töiden ohelle oli työn joustavan luonteen vuoksi helppo järjestää.

Tilintarkastusassistenteiksi

Tammikuussa 2021 aloitimme taas työt määräaikaisina tilintarkastusassistentteina. Työnkuvaamme tuli pientä muutosta edelliseen vuoteen verrattuna, sillä nyt keskityimme pääasiassa tarkastustyöhön hallinnon tehtävien jäädessä vähemmälle. Edellisen vuoden oppien palauduttua mieliimme pääsimme tarkastamaan erilaisia asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä, bisnesyhtiöitä, yhdistyksiä ja säätiöitä sekä kalatalousalueita. Tarkastettavat yhtiöt olivat nyt aiempaa vaativampia ja monipuolisempia. Saimmekin vuoden aikana paljon lisää kokemusta erilaisista yhtiöistä sekä varsinaisesta tarkastustyöstä. Me molemmat työskentelimme kesän loppuun asti, jonka jälkeen jatkoimme taas opintojamme.

Alan sähköistyminen

Vuoden 2021 aikana pääsimme seuraamaan aitiopaikalta alan jatkuvaa sähköistymistä: tarkastettavat aineistot olivat edellistä vuotta useammin kokonaan sähköisiä. Lisäksi pääsimme tekemään yhteistyötä muilla paikkakunnilla olevien toimistojemme kanssa, minkä hyvät etätyöyhteydet ja sähköiset aineistot mahdollistivat. Koronavirus laittoi meidät taas tänäkin vuonna ajoittain kotiin töihin, mikä sujui onneksi jo vanhalla rutiinilla. Vuoden aikana pääsimme myös seuraamaan uusien harjoittelijoiden toimintaa ja neuvomaan heitä tarpeen tullen. Tästä saimme taas uuden näkökulman työhömme ja pystyimme näkemään, kuinka oma osaamisemme oli kasvanut näiden kahden kevään aikana.

Urapolun seuraava vaihe

Nyt tammikuussa 2022 pääsimme siirtymään urapolkumme seuraavaan vaiheeseen aloittaessamme vakituisina työntekijöinä kahden kevään määräaikaisuuksien jälkeen. Kokemusta ja osaamista on jo ehtinyt karttua ja pääsemmekin taas siirtymään myös hieman haastavampien yhtiöiden tarkastukseen. Molemmilla meillä on vielä hieman viimeisteltävää opinnoissamme, jotka kuitenkin saamme joustavasti suoritettua loppuun töiden ohella. Töihin palaaminen syksyn opiskelutauon jälkeen sujui taas kerran erittäin jouhevasti. Tänne on aina helppo ja kiva palata, sillä porukkaan pääsee hyppäämään mukaan kuin ei olisi koskaan poissa ollutkaan. Yhtiömme yhteishenki siis kantaa myös taukojen yli, olemmehan yhdessä enemmän.

Mikäli tilintarkastusala kiinnostaa, tai olet kiinnostunut harjoittelusta yhtiössämme, olethan yhteydessä meihin, Samu Kallioiseen tai Lauri Lehtoseen, niin kerromme mielellämme asiasta lisää. SYS Auditin sivuilta löytyy myös tietoa avoimista harjoittelupaikoista.