Yhtiössä oli juuri toteutettu onnistunut sukupolvenvaihdos loppuvuodesta 2019, kun Teemu (tuore toimitusjohtaja) nykäisi tammikuussa 2020 koulutuspäivän jälkeen hihasta ja totesi, että pari vuotta aiemmin esiin otettu ajatus lähteä mukaan SYS:n tiimiin voitaisiin päivittää.

Pari vuotta aiemmin olin myös juuri saanut oman yritykseni kunnolla käyntiin, joten liiketoiminnan myyminen ja paluu palkkatöihin ei tuntunut luontevalta vaihtoehdolta. Mahdollisuus osakkuuteen puolestaan olisi ihan eri lähtötilanne ja sitä kautta vähintään kannattaa käydä keskustelu. Se ei ota mitään, jos ei annakaan.

Keskusteluissa päästiin niin pitkälle, että sovittiin tapaamisaika Jyväskylän toimistolle, jossa voisin tavata muita osakkaita ja voisimme puolin ja toisin jutustella kasvotusten siitä, vaikuttaako järjestely ylipäätään toteuttamiskelpoiselta henkilötasolla. Numeropuoli tällaisessa järjestelyssä on meidän ammattikunnalle aika luontevasti hoidettu.

Jyväskylän käynnin jälkeen kävimme Teemun kanssa vielä kaksin läpi sen mainitun numeropuolen, jonka jälkeen oli jäljellä enää kuuluisa ”nukutaan ajatuksen kanssa yön yli”. Pohdin asiaa monesta näkökulmasta. Oman yhtiöni kasvuvauhti oli kova – kiitos siitä kaikille yhteistyökumppaneille ja toimeksiantajille. Saattaisin pahimmassa tapauksessa löytää itseni tilanteesta, jossa vastuullani on suuren asiakaskunnan vastuun lisäksi HR, kun kasvuvauhti vaatisi nopeita rekrytointeja. En ollut ehtinyt kouluttautumaan esimiespuolen hommiin lainkaan eikä firman kasvu antanut perusteita olettaa, että sellaiseen olisi ihan helposti löydettävissä jatkossakaan aikaa.

Oma yhtiöni ei ollut tilintarkastusyhteisö, joten toisen auktorisoidun mukaan ottaminen ei toisi nopeaa apua, koska olin valittuna tilintarkastajana henkilönä, enkä voi silloin siirtää allekirjoitusvastuuta eteenpäin ilman yhtiökokouksen päätöstä. Lisäksi hoidettavana olisi yhtiön hallinto jne. Toisaalta mietin, että luovun itsenäisyydestä, eikä oman firman nimestä tule alalle tunnistettua tekijää.

Lopulta mietin, että Teemun ääneen sanoma ajatus siitä, että luultavasti olemme yhdessä enemmän kuin osiemme summa kuulosti siltä, että kannattaa ainakin katsoa mihin se johtaa. Muutamien yhteistyötahojen kanssa kävin keskustelut siitä, miten he suhtautuvat mahdolliseen muutokseen ja kun suhtautuminen oli positiivinen, tein päätöksen, että yhdistämme voimavarat ja katsotaan mihin päästään.

Heinäkuusta 2020 alkaen olen ollut osa SYS:n tiimiä. Helsingin toimistolla olen viihtynyt hyvin alusta saakka. Syyskuussa 2020 pääsimme pitämään osakasporukalla yhtiökokousta, jolloin päästin tutustumaan muihin osakkaisiin vähän paremmin. Pandemian takia en jäänyt toiseksi päiväksi ja yöksi, joten muuhun meidän jengiin olen tutustunut pikkuhiljaa eikä kaikkien kanssa vieläkään ole ehtinyt enempiä jutustelemaan. Osakkaiden tapaamisesta jäi kuitenkin heti sellainen olo, että tämä on oman näköistä porukkaa. Jos olisin päätynyt jatkamaan omillani ja saisin valita, olisin kasannut vastaavan henkisen tiimin.

Reilu vuoden jälkeen SYS tuntuu vielä enemmän omalta. Voin keskittyä toimeksiantoihin, asiakastapaamisiin ja myös uusasiakashankintaan, kun tiedän, että yhtiön pyörittämiseen liittyvät asiat hoituvat ja mikä tärkeintä ne hoituvat sellaisten toimesta, jotka sen minua paremmin hallitsevat. Lisäksi voin olla mukana rekrytoimassa meille Helsinkiin uusia tulevaisuuden asiantuntijoita yhdessä kokeneempien kanssa, jolloin pääsen silläkin saralla kehittämään itseäni.

Meillä on hyvä tekemisen meininki, avoin ilmapiiri ja vahva yhteisöllisyys. Tästä porukasta voi olla ylpeä ja itsekin oppii uutta, kun isossa porukassa on aina joku, joka on paneutunut syvällisemmin asioihin, joihin itse ei ole ehtinyt. Laajan osaamisemme kautta me olemme enemmän kuin osiemme summa. Pystyn itsekin tekemään jopa enemmän kuin ennen, koska minulla on huipputiimi apuna. Voin vilpittömästi kiteyttää, että meillä on aivan loistava SYSteemi!

Alalla on jatkuva pula tekijöistä. Meillä on vahva kasvu käynnissä ja yhteisöömme muodostuu koko ajan uusia työpaikkoja niin uraansa aloitteleville kuin kokeneemmille asiantuntijoille.

Jos tilintarkastusala ja SYS Audit Oy kiinnostaa, ota yhteyttä, niin katsotaan mitä meillä on tarjota.